Studio J project in Built It magazine

contemporary residential extension and refurbishment

National self build and renovation magazine ‘Built It’ features one of Studio J projects in their latest edition (July 2017).

The 6 page article features in the magazines “Readers Homes” section. Describing the process the homeowners when through in achieving their dream home.

There are several complimentary mentions about Studio J / architect James Butterworth:

“The couple’s architect came in the form of James Butterworth of Leeds-based Studio J. He understood Jon’s reservations and was able to translate his concerns into a radical – and affordable – redesign.”

James’ vision really helped us see the house from a totally different perspective”

Jon [the client] is keen on clean lines, symmetry and a modern aesthetic. James could relate to this and develop a design that was unique.”


Below are scanned pages of the article:

contemporary residential extension and refurbishment

contemporary residential extension and refurbishment

contemporary residential extension and refurbishment

contemporary residential extension and refurbishment


Below is the full article transcript, as written by Heather Dixon:


New lease of life


Kate and Jon Slattery have transformed a dated 1960s bungalow into a striking house on the outskirts of Leeds


NAMES: Kate & Jon Slattery

OCCUPATIONS: Housewife & meat wholesaler


TYPE OF BUILD: Renovation & extension

STYLE: Contemporary

CONSTRUCTION METHOD: Brick and block with render finish

PLOT SIZE: 0.75 acres


BOUGHT: December 2014


PROJECT COST: £198,200


TOTAL COST: £748,200




When Kate and Jon Slattery took on the renovation of their 1950s semi-detached home, it wasn’t long before they caught the building bug. They soon started looking around their neighbourhood for another, bigger project to tackle. “We knew it was going to be harder to get a mortgage the older we got, so it became a case of now or never,” says Kate. “We were keen to stay close to our friends and family, which narrowed down our choices somewhat, but we were happy to wait to find the ideal plot or property.”

The right moment

Despite the fact that Kate and Jon were prepared to be patient until the perfect opportunity came along, they didn’t bargain on having to wait quite so long. It was two years before they spotted a dated 1960s dormer bungalow for sale, sitting in a large garden a mile from where they were living. The first time Jon viewed it he barely gave it a second glance, writing it off as a non-starter – but Kate saw its potential. “Jon wasn’t convinced,” she says. “He didn’t like it and thought it was far too expensive, especially taking the renovation cost into account. But I felt it could work with the help of the right designer – someone who could really see the scope of what we could achieve.”

We’re both pretty chilled – if you get stressed you stop enjoying the process. Plus, we always kept our eye on the final goal and the home we wanted to create”

The couple’s architect came in the form of James Butterworth of Leeds-based Studio J. He understood Jon’s reservations and was able to translate his concerns into a radical – and affordable – redesign.

The original bungalow consisted of one large open-plan zone on the ground floor, with a bedroom extension and a detached garage, and further rooms in the roof space. There was a separate annexe comprising a fifth bedroom, utility area and shower. The interior was dated and disjointed, and there were discussions – quickly dismissed – about knocking the property down and starting again from scratch. But Kate and Jon thought it would be easier to get planning consent if they worked with the original building and footprint.

In addition to reconfiguring the interiors, one element Jon was particularly keen to incorporate as part of the exterior works was a zinc roof. “They look fantastic and I’ve always been drawn to them,” he says. “Although I hadn’t appreciated how expensive they were.”

Radical transformation

Taking all of the couple’s ideas on board, James came up with a plan that made better use of the existing space. The design linked the property with the large garden via bifold doors, expansive windows and a wide terraced area. He also suggested that Jon and Kate demolish the garage and single-storey garden room, and replace them with a two-storey extension comprising a bright, open-plan kitchen with a master bedroom above. A ski slope-style roof and first floor walls would be covered with a zinc cladding and the remaining areas finished with a white render.

James’ vision really helped us see the house from a totally different perspective,” says Kate. “Jon is keen on clean lines, symmetry and a modern aesthetic. James could relate to this and develop a design that was unique. By this point in the project, we had already bought and lived in the bungalow for three months, so we knew that his ideas would work excellently.”

Planning consent to remodel the building was granted readily by Leeds City Council, who said the couple would be enhancing the original property. “It was just what we’d hoped for,” says Kate. “It would probably have taken a lot longer to get permission had we knocked it down and started again – but we didn’t want the delay or the hassle. As it was, the planning department was really encouraging.”

The only compromise Kate and Jon had to make was regarding a proposed roof terrace from the main bedroom, which the planners thought would overlook neighbouring properties. However, losing this element was a small price for the couple to pay when it came to achieving what they wanted overall. “Our neighbours were really supportive of what we were doing and we made a lot of new friends as a result,” says Kate. “It helps to meet people living nearby and to let them know what you want to create before you start building. That way you can discuss any concerns with them so there are no unpleasant surprises further down the line.”

For Jon and Kate, one of the most challenging aspects of the scheme was tracking down a builder they could trust to be reliable, good quality and affordable. “We interviewed quite a few firms before we finally settled on PDS Construction, who came highly recommended,” says Kate. “There was the added benefit that they also owned a steel company, and our remodel was going to need a lot of steel girders to support the open-plan design.”

As they wanted to live close to site during the build, the pair opted to buy a £10,000 caravan, which they were able to park on their homes drive for the duration of the works. “We looked after it really well and sold it at the end for almost the same price that we paid originally. This worked out much cheaper than moving into rented accommodation,” says Kate, who project managed the renovation while Jon continued working in his meat business.

Making a starting

When construction began, the first task was to knock down the single-storey annexe and dig the footings for the two-floor extension that would be erected in its place. The foundations for the new addition were built to follow the boundary hedge, which runs at an angle to the main part of the house. By approaching the design in this way, the series of disjointed rooms and the disconnected annexe could be turned into one clear, spacious kitchen, utility room and study, with a master bedroom suite above.

The layout in the remainder of the bungalow also changed radically, starting in the entrance hall where the original staircase and an en-suite bathroom were removed to create a wide, open hallway. The old kitchen became a spacious bathroom and the upstairs was reconfigured to create three further bedrooms. Bathrooms were positioned in the eaves along one side of the property so that services could be easily installed.

The striking zinc roof unites the original and new sections of the bungalow. “This element of the project is quite complicated, with a mix of flat sections and steep pitches,” says Jon. “We really wanted to have the zinc roof, but the intricate structure made it a particularly expensive luxury and ended up taking us over budget by about £50,000 – but was worth it!”

The build itself – including the installation of several long steel lintels between the main ground floor living area and adjoining rooms – was straight forward. New wiring, plumbing and insulation were installed throughout. The old roof had no protective thermal layer at all, while some of the timbers were rotten and needed replacing. These additions cost a further £5,000 before the zinc could even be laid. A flat section at the centre of the structure was laid with a polythene membrane and also double insulated.

The only real delay arose because the window suppliers insisted on manufacturing the aluminium-framed fenestration once the building was complete, so that all measurements could be exact. This led to a six-week hold up that Jon and Kate could have done without. “We understood their reasoning because there are lots of strange angles,” says Jon. “Even then, there were still a couple of issues with the way the zinc roofing and the windows work together. However, it worked out in the end and we’re delighted with the results.”

The finishing stretch

With the building watertight, Kate and Jon moved back into the house in time for Christmas, camping out in the master bedroom until the interior works were complete. Outstanding jobs at this stage included plastering, laying the underfloor heating and tiles, fitting the bathrooms and installing the new kitchen. “We enjoyed every minute of it,” says Kate. “We’re both pretty chilled – if you get stressed you stop enjoying the process. Plus we always kept our eye on the final goal and the home we wanted to create.”

While the couple admit that opting for a zinc roof added a big chunk to their overall spend, they have no regrets. “After all, if the worst came to the worst we could have lived without a kitchen for a while. Fortunately, we made a good saving on the bathroom fittings,” says Kate. “I had £12,000 in my head as the budget for this area, but by shopping around and looking at ex-display items, we spent around £3,500 instead. You just have to be prepared to compromise.”

Kate and Jon’s dream for the kitchen was to have a bank of cupboards within a large central island, with lights in a lowered ceiling above it. They also wanted to incorporate two different kinds of worktop to break up the expanse, choosing wenge wood and Silestone to create an attractive contrast.

The final job for the couple to tackle was landscaping, which was completed in June 2016. “We have large swathes of glass and glazed bi-fold doors that open out onto the garden,” says Kate. “We created a sizeable patio because we really enjoy sitting outside in the summer. Arranging the space in this way has created a link between the house and the outdoor area. Although the dwelling isn’t much bigger than the original bungalow, its is so radically different we feel as though we have a new-build home that ticks all our boxes.”

Even Jon, who had so many doubts at first, admits the result of the scheme is better than he could ever have imagined – to the extent that the couple are now offering their home as a television and film location. “When I first saw it I couldn’t visualise anything beyond the dated bungalow,” he says. “Fortunately Kate and James could see its potential and the spacious modern home it could become.”


IT CAN WORK OUT CHEAPER to buy a caravan and live in it for the duration of the build, rather than move into a rented house. Look after it well and you might be able to sell it for a similar price.

INFORM YOUR NEIGHBOURS about your plans and discuss any concerns with them. Its much better to have them on side from the start.

A PROFESSIONAL ARCHITECT will be able to suggest ideas and innovative solutions you would probably never have thought of to help you create a home that is unique and exciting.

SHOP AROUND FOR BARGAINS. Look online for ex-display deals, sales and second hand products, which could save you a fortune on fittings and fixtures.

Zinc roof…

Often specified for commercial buildings, metal roofing is growing in popularity for domestic schemes, too. Offering a striking finish and corrosion-resistant properties, it was an element that Jon knew he wanted to incorporate from the outset of the renovation project. Unlike other metals, zinc is widely-specified for its self-healing attributes – this essentially means that it rejuvenates if it’s scratched. It is also low-maintenance and extremely resistant to harsh weather conditions. Architecturally it can be formed into a wide range of shapes and curves to add extra visual appeal. Fitted by experienced zinc roof specialists, this metal covering can last a lifetime with virtually no upkeep required, so Jon and Kate have no regrets about their decision to specify this element for their build.


Cost (m2)

Cost (%)

Total cost

Zinc roof




Bathroom fittings








Windows & bifold doors




Internal doors








Fire (inc, installation)




Music system












Labour and materials




Grand total £198,200