CASE STUDY – BUXTON TRS

Buxton TRS external view 1

Studio J Architects were commission to gain planning approval for a redundant telephone repeater station (TRS) to be converted into a luxury home in a beautiful rural setting near Buxton in the heart of the Peak District.

The existing building has not been used in several years and is showing serious signs of neglect. However the potential was there and we set about creating designs for how it could be converted to give it a new lease of life.

Due to its sensitive setting, surrounded by stunning countryside, only subtle changes to the exterior would be acceptable with the planning department. We retained most of the externals as they are, with the addition and moving of a couple of windows and doors. To the rear we created a raised terrace area with access from the new living room and providing distant views over the valley.

Buxton TRS external view 4

Buxton TRS rear view

Buxton TRS external view 2

Buxton TRS side view (entrance)

Buxton TRS external view 3

Buxton TRS external view

Internally it was a fairly blank canvas with the layout split predominantly into 3 large rooms. Working with the existing structure we divided the spaces to create a unique 4/5 bedroom family home.

Buxton TRS internal view 2

Buxton TRS internal view 1

Buxton TRS internal view 1

Buxton TRS internal view 2

A new entrance was created, with a generous hallway leading to the rest of the accommodation via a central corridor, lit from above by several rooflights.

Turning to the left, one of the original large spaces has been designated for the 3 main bedrooms and bathrooms. This area has been raised up a few steps to give a split level internally. This allows a better relationship with the existing high windows and also gives a psychological split between the daily living spaces & the bedrooms.

Back down the central corridor there is a further guest bedroom and home office before entering the main living area. Although open plan this large space is split into distinct areas; kitchen, dining, living and snug. To all sides there are windows that frame the stunning views as well as the access to the rear terrace.

Buxton TRS proposed plans

Buxton TRS proposed plans

Buxton TRS proposed elevations

Buxton TRS proposed elevations

Buxton TRS proposed 3D interior

Buxton TRS proposed 3D interior

Buxton TRS proposed 3D interior

Buxton TRS proposed 3D interior

With planning permission now granted, we are looking forward to realising the potential of this unique building.

Studio J has also gained planning permission for the conversion of a second TRS in the Peak District at Parsley Hay, see details here.



Comment